Bi-City Biennale of Architecture\Urbanism (Hong Kong)

This slideshow requires JavaScript.

Location: Kowloon Park, Hong Kong
Size: Biennale exhibition featuring works of 60 artist, designers and architects
Client: HKIABF
Service: Curation, Exhibition Design, Development of Associated Programs, Forums, Workshops, and Project Management
Status: Completed

Sarah and Yutaka were selected as part of the Hong Kong curatorial team led by Professor Christine Hawley for the 2015 Bi-City Biennale of Urbanism \ Architecture * Hong Kong.

The Hong Kong & Shenzhen Bi-City Biennale is a three month event that is shared by the two cities under an innovative “Two Cities, One Biennale” approach. Aimed at promoting education and public discussion around a dynamic programme of architecture, urbanism, design and culture, the team bring both a strong international and local approach to what will be the sixth biennale in a sequence of events organised by the Hong Kong Institute of Architects Biennale Foundation in association with the Hong Kong Institute of Planners and Hong Kong Designers Association.

With over 220,000 visitors during the event period, the highest attendance in the event’s history was made possible through the main exhibition, development of a 3-month programme both at the Heritage Discovery Centre, Kowloon Park and satellite venues and online media and gallery. Support from renowned cinematographer Christopher Doyle, and first-time screenings for major documentary films by Edward Burtynsky and Jan Gehl, encouraged a mix of audience and a platform for insightful discussions to be held.

With collaborative support of local universities and institutions, practices and the participants, a diverse programme enabled conversations and a wide range of aspects focused on Hong Kong’s urban environment from the past to the future.

 

Biennale Publication:

Part-01 Essays and Curatorial Team

Part-02 Exhibitions

Rain Flower

This slideshow requires JavaScript.

Location: Beijing, Shanghai, Chengdu, Hong Kong
Client: Lane Crawford
Service: Concept Design, fabrication of prototypes, Project Management
Status: Completed

Our concept for the installation proposal is build on the practice’s ongoing design research into responsive architecture that reflects upon human needs to adapt to ever changing environment. The fundamental nature of architecture is to respond to the surrounding world through construction of new built environment, helping us to better adapt to external forces and continue to evolve our way of life into the future which have developed over many generations.

The design proposal celebrates this evolution of Lane Crawford and innovation at the heart of the brand with the Rain Flower installation which presents a refined articulation of this responsive structure rather than focusing on aspect of its tectonic and engineering mechanism.

Triggered by water sensors and reflective glass plates containing constant circulation of water representing the rainfall, the Rain Flower responds to the flow of water by gently opening and closing its petals repeatedly to provide protection or protect itself from the elements. All the kinetic motions are achieved through use of series of carefully adjusted counterweight mechanism so that it uses minimum amount of energy to perform its protective movement.

Light Flower

This slideshow requires JavaScript.

Location: Shanghai
Client: Swarovski, Lane Crawford
Service: Concept Design, fabrication of Prototypes and the final installation
Status: Completed

Light Flower is a movement responsive lighting device installation for the Lane Crawford x Swarovski project as part of Lane Crawford’s Platform programme.

The device has an external envelope made from paper and bamboo frame using the techniques of the traditional Chinese paper crafts. The envelope is made to contract and expand with carefully engineered aluminium frameworks behind with stepper motor controlled by micro-controller and IR sensor which detects the movement of the surrounding people which trigger the movement of the flower.

Seemingly traditional appearance of paper cladding is set against contrasting aluminium engineered structure is our attempt to respond to the brief calling for design which aspired to the future while finding inspiration in the traditional culture.

Swarovski crystal are carefully positioned on the moving aluminium frames which catches and disperse the lights to create changing lighting patterns on the surrounding surfaces.