Lady Shaw Roof Garden

 

This slideshow requires JavaScript.


Lady Shaw Roof Garden

Location: Sha Tin, Hong Kong SAR.
Client: Chinese University of Hong Kong
Service: Architecture, Landscape
Status: On-going
SKY YUTAKA Team: Yutaka Yano, Sky Lee, Hijiri Nagasawa, Deedee Pun Tik Chung

SKY YUTAKA were selected to design as architect and landscape designers for the new landscape for the roof of the Lady Shaw building in the Campus of the Chinese University of Hong Kong.

Careful planning of landscape elements which frame the backdrop of the natural scenery within the New Territories encourage more rooftop usage and introducing zones for seating and gathering linked by a meandering pathway surrounded by greening, hardscape and carefully selected planting species.

Working within limitations of existing loading capacity, we were challenged to develop a design which would provide much needed addition of amenity space for the university facilities, promoting linkage in the campus and re-inforce the university identity.

Eight Gates Pavilion

This slideshow requires JavaScript.

Eight Gates Pavilion
Location: Sha Tin, Hong Kong SAR.
Client: Chinese University of Hong Kong
Service: Architecture, Landscape, Project Management
Status: Completed
SKY YUTAKA Team: Yutaka Yano, Sky Lee, Hijiri Nagasawa, Amber Shen Huijun

Commissioned by the Chinese University of Hong Kong (“CUHK”), the Eight Gates Pavilion is a new landmark located between the buildings Sir Run Run Shaw Hall and Y.C. Liang Hall of the Central Campus of CUHK.  A multi-purpose outdoor auditorium for a variety of events, the pavilion is set against a hillside of lush greenery which still bears traces of its former use as a quarry, and comprises an articulated canopy structure and landscape water feature, creating a new public space for students and the university community.

The pavilion design respects the existing context, working with a certified arborist to preserve an existing banyan tree which has, over the years, become the dominant feature of its immediate surroundings. Designed to harmonise with the natural environment, the new structure is a welcome addition to the university’s existing diversity of landscape, respecting both the need to retain the location’s outstanding natural features as well as the need to create a new type of public space for CUHK’s thriving academic community.

Hotel Retreat in Thiruvananthapuram

This slideshow requires JavaScript.

Hotel Retreat in Thiruvananthapuram
Location: Thiruvananthapuram, South India
Service: Architecture
Status: Design Research
Winner RIBA Bronze Medal and Sergeant Drawing Prize

Concept design study for a Hotel proposal in city of Thiruvananthapuram, South India, located between busy road junctions connected to local Airport and beach. The area will be developed into new tourist destination in Southern India, with surge of increase in foreign tourists, following the introduction of direct flights from major cities.

The proposal was created while conducting design research at University College London; The architectural strategy integrates innovative microclimate control system resulted in receiving the prestigious Bronze Medal and Sergeant Drawing Prize by Royal Institute of British Architects.

Working with the residents and local fabricator, life-size mock-up of design prototype, the wind sculpture canopy was built locally and installed on the beach.

Jinsha Bay Resort Masterplan

This slideshow requires JavaScript.

Jinsha Bay Resort Masterplan
Location: Yantai, China
Client: Realestate Department of Gome China Group
Service: Masterplan, Architecture, Landscape
Status: Completed
SKY YUTAKA Team: Yutaka Yano, Sky Lee, Hijiri Nagasawa, Shawwin Wu Yijun

SKY YUTAKA were invited to participate in masterplan study for resort development organised by Real Estate arm of Gome Group in China, working with consultants including Dutch architectural firm MVRDV and CL3 from Hong Kong.

Located within densely planted pine forest along the coast and set against the back-drop of mountain, site for the Jinsha Bay Resort is characterised by the four distinctive elements of surrounding natural context; Sky, Mountain, Forest and Sea.

The proposal explored our perception of nature and link between cultural experience and how we perceive the landscape in Asia, which have gone through various transformations between the 8th century Tang dynasty era of classical garden tradition of pond and island types to the unique relationship between architecture and its external landscape in 16th century.

The aim of masterplan was to celebrate cultural perception of landscape in Asia and create planning framework that met client needs and financial development model while maintaining unique characteristic in response to the context and the site condition.

Bi-City Biennale of Architecture\Urbanism (Hong Kong)

This slideshow requires JavaScript.

Bi-City Biennale of Architecture\Urbanism (Hong Kong)
Location: Kowloon Park, Hong Kong
Size: Biennale exhibition featuring works of 60 artist, designers and architects
Client: HKIABF
Service: Curation, Exhibition Design, Development of Associated Programs, Forums, Workshops, and Project Management
Status: Completed
SKY YUTAKA Team: Yutaka Yano, Sky Lee, Karen Kwok Nga Lam, Zero Yip Chau Kit, Milky Choi Ying Fung, Yip Wing Siu, Redelle Lee

Sarah and Yutaka were selected as part of the Hong Kong curatorial team led by Professor Christine Hawley for the 2015 Bi-City Biennale of Urbanism \ Architecture * Hong Kong.

The Hong Kong & Shenzhen Bi-City Biennale is a three month event that is shared by the two cities under an innovative “Two Cities, One Biennale” approach. Aimed at promoting education and public discussion around a dynamic programme of architecture, urbanism, design and culture, the team bring both a strong international and local approach to what will be the sixth biennale in a sequence of events organised by the Hong Kong Institute of Architects Biennale Foundation in association with the Hong Kong Institute of Planners and Hong Kong Designers Association.

With over 220,000 visitors during the event period, the highest attendance in the event’s history was made possible through the main exhibition, development of a 3-month programme both at the Heritage Discovery Centre, Kowloon Park and satellite venues and online media and gallery. Support from renowned cinematographer Christopher Doyle, and first-time screenings for major documentary films by Edward Burtynsky and Jan Gehl, encouraged a mix of audience and a platform for insightful discussions to be held.

With collaborative support of local universities and institutions, practices and the participants, a diverse programme enabled conversations and a wide range of aspects focused on Hong Kong’s urban environment from the past to the future.

 

Biennale Publication:

Part-01 Essays and Curatorial Team

Part-02 Exhibitions

Mobile M+ Moving Image Exhibition

This slideshow requires JavaScript.

Mobile M+ Moving Image Exhibition
Location: Hong Kong
Client: M+ Museum
Service: Architecture, Interior, Contract Administration
Status: Completed
SKY YUTAKA Team: Yutaka Yano, Sky Lee, Bree Cheuk Ning Law, Yuen Ling Ho, Angelica Kwok

SKY YUTAKA were appointed to design and produce “Mobile M+”, the eighth in a series of pre-opening “nomadic” exhibitions curated by M+, the new museum for visual culture in Hong Kong, which marks the beginning of the museum’s venture to explore different possibilities of engaging the public without the presence of a building.

This inaugural exhibition is M+’s first Moving Images exhibition, which will showcase the museum’s growing new media collection from contemporary artists from Hong Kong, China, Asia and beyond in advance of the museum opening scheduled for completion in 2018.

Responding to the challenges of exhibiting in two different spaces in a commercial building and Grade 2 listed heritage building, with a total of 13,000 square feet (1210sqm) with the core exhibits being displayed through film and moving image in the form of digital projection, SKY YUTAKA were engaged in the spatial design, sourcing, programming, production and project management of the exhibition and associated spaces of learning centre to support the education programmes.

Private House in Barnes

This slideshow requires JavaScript.

Private House in Barnes
Location: Barnes, London, UK.
Size: Refurbishment of 3 storey Victorian semi-detached house and creation of 1 new Basement
Client: Confidential
Status: Completed
Service (In association with Circus Architects): Architecture, Interior, Project Management

Working within an existing envelope, the project consists of radical transformation of late 19th Century brick house into contemporary living environment for a family with children. The design involved removal of walls to create open living space at the ground floor and introduction of new skylight to bring more light into the heart of the space. The original cast-iron fireplace and the mantlepiece surround was retained and reinforced with steel structure to act as unique design feature of the reading room area.

New basement was created to meet the additional space required for the expanding family and this also allowed for creation of new double height, spacious, dinning area with bespoke wine cellar. Carefully engineered new steel and glass staircase link the ground floor and the basement level. On the first floor a master bedroom suite with dressing room and en-suite bathroom.

The design skilfully retain and make good use of an unique characteristic of the original building while transforming the space to meet radically different modern lifestyle.

Mobile Exhibition Gallery for Peugeot

This slideshow requires JavaScript.

Mobile Gallery
Size: Three medium sized trailers
Client: Peugeot UK
Status: completed
Service (In association with Circus Architects): Architecture, Project Management

The mobile exhibition gallery is designed to travel around UK and Europe for promotional purpose and to host events. The design concept allows for 3 mobile structures that can function individually or join together to form a larger exhibition space, which can all be deployed by single person on site. The circular plan and transparent envelope allow for multidirectional access to the gallery space and transition between outside and inside.

Working closely with specialist contractor, the dynamic mobile structure went through design development to meet the stringent technical criteria.