Private House in Barnes

This slideshow requires JavaScript.

Location: Barnes, London, UK.
Size: Refurbishment of 3 storey Victorian semi-detached house and creation of 1 new Basement
Client: Confidential
Status: Completed

Working within an existing envelope, the project consists of radical transformation of late 19th Century brick house into contemporary living environment for a family with children. The design involved removal of walls to create open living space at the ground floor and introduction of new skylight to bring more light into the heart of the space. The original cast-iron fireplace and the mantlepiece surround was retained and reinforced with steel structure to act as unique design feature of the reading room area.

New basement was created to meet the additional space required for the expanding family and this also allowed for creation of new double height, spacious, dinning area with bespoke wine cellar. Carefully engineered new steel and glass staircase link the ground floor and the basement level. On the first floor a master bedroom suite with dressing room and en-suite bathroom.

The design skilfully retain and make good use of an unique characteristic of the original building while transforming the space to meet radically different modern lifestyle.