Alumni Garden

Landscape design of a 2600sqm garden which combines water features, seating, signage and integration of commissioned artwork. Part of the wider Caring Alumni Eco-trail which is host to many varieties of flora and fauna including over 200 plant species, common trees and rare varieties.

The garden was created in celebration of the Golden Jubilee of  The Chinese University of Hong Kong (CUHK) to recognize the contributions made by the alumni over the past 50 years. The design incorporated plantation of 51 new trees and creation of amenity area for the students and university community. A sculpture, named ‘The Integration’ by renowned contemporary sculptor Professor Wu Weishan, was commissioned and installed at the centre of the Garden.

The central landscape water feature is inspired by the game played in ancient China, Qu Shui Liu Shang (曲水流觞); The participants would sit along the stream and drink the liquors when they stop randomly in front of them, which was believed could take away bad luck. It was envisaged that during the ceremony the university could hold its own Qu Shui Liu Shang by organising musicians and write poems by the water stream.

Location: Sha Tin, Hong Kong SAR
Scope: Landscape design, Concept Design to Completion
Project Team: Yutaka Yano, Sarah Lee, Hijiri Nagasawa, Ted Lam / Landes Ltd (Landscape Consultant)